El Pedraforca Ă©s una muntanya esplèndida, tant per la seva forma com per les mĂşltiples possibilitats que ofereix: des d’una grimpada fĂ cil per la Canal del Verdet fins a les exigents vies d’escalada i alpinisme de les cares sud i nord. Aquesta Ăşltima recorreguda per vies que recorden els mĂtics noms dels seus oberturistes: la SĂ nchez-Gil. la CerdĂ -Pokorski, l’Anglada- Robbins, l’Anglada-Guillamon, la Homedes... i tantes altres. El recorregut que proposo no se’l pot considerar d’escalada però sĂ de grimpada amb passos difĂcils. Per a fer-lo, cal tenir coneixements d’escalada, doncs cal rapelar i escalar una breu però bonica xemeneia, seguida d’una travessa exposada que caldrĂ protegir amb encastadors si la volem fer amb mĂ©s seguretat. El vaig fer ara farĂ mĂ©s o menys un any amb companys de l’AE Muntanya de Sant Andreu de Palomar com a preparaciĂł per a l’escalada de l’aresta Hörnli al CervĂ, que planificĂ vem per al mes d’agost (i que finalment no vam poder fer per les adverses condicions de la meteorologia).
Per a l’aproximaciĂł, des de Saldes prenem la pista asfaltada que ens durĂ fins al mirador de Gresolet, on podrem deixar el vehicle. Seguim el camĂ que mena al refugi LluĂs Estasen i d’aquĂ ens dirigirem cap a GĂłsol pel PR 123, assenyalat amb marques grogues.
Un cop haguem arribat a la tartera de Saldes (la que habitualment es recorre en sentit descendent) l’anirem remuntant amb tendència cap al nord (dreta en el sentit de la marxa). No hi ha cap camà però sà que anirem trobant petits corriols que podem aprofitar per fer l’ascensió menys penosa. El nostre referent seran les parets sud-est de l’agulla Gopal-ji i els pics de Cabirols.
Després d’una penosa pujada atenyerem un coll on aprofitarem per a refer energies i posar-nos l’equip. La cresta s’inicia amb un pas una mica complicat (III), però després perd verticalitat i la grimpada és fà cil (II) i agradable. Cal anar alerta amb la roca descomposta ja que es pot fer caure pedres sobre els companys que ens segueixen al darrera. La cresta esdevé a poc a poc més aèria i coronarem els dos pics de Cabirols: l’inferior (2317) i el superior (2397).
Tot seguit haurem de passar el tram més aeri de la jornada per arribar al primer rà pel: la cresta, força esmolada, té un “pati” impressionant al nord i sembla complicada, però un cop ens hi hem posat veurem que hi ha molt bones mans i peus que ens permetran arribar a la instal·lació. Amb aquest primer rà pel (28 mts) ens situarem a costat est del “gat”, entre aquest i el cim del Cabirol superior. Per a fer el rà pel, que té un tram una mica volat, cal evitar una marcada canal a la nostra dreta i seguir bé la cresta. Situats ja al coll ens trobem amb la segona complicació de la jornada: la breu escalada d’una xemeneia (III + o IV) que podem protegir bé amb l’ajut d’un friend mitjà . Un cop superada, seguim per un flanqueig aeri i exposat fins trobar la segona instal·lació de rà pel, ubicada a l’orella del “gat”. Arribar-hi és força complicat i exposat ja que ens haurem d’autoassegurar amb una baga a les cintes que envolten un merlet i que junt amb una anella constitueixen la instal·lació. Cal envoltar des de darrera aquest merlet fins situar-nos en una repiseta que serà el punt de partida del rà pel (25 m.).
Fet aquest segon rà pel ens trobem en una bretxa a la banda oest del “gat” d’on podrem veure una de les sortides de la via “Homedes”. Aquest és el punt on amb un rà pel de 60 m. cap al vesant sud podem abandonar la cresta i tornar a la tartera. Si no, ens queda un bon tram de grimpada molt més fà cil, assenyalat amb marques rodones de color vermell fins al collet de la cova. Des d’allà , remuntarem una placa i una canal herbosa que ens deixarà ja damunt la cresta del Calderer. Resseguirem la cresta aèria però fà cil (II i algun pas aïllat de III) fins assolir el cim (2493).
El descens del Calderer es fa per unes xemeneies equipades amb cadenes. La primera xemeneia és la més vertical i amb les parets més polides pel pas dels excursionistes. Creuada la bretxa del Riambau, seguirem carenejant fins al cim del Pollegó superior (2498) i el cim nord del Pedraforca. Ara ja “només” ens queda fer tot el descens per una de les vies més habituals de pujada: la canal del Verdet, assenyalada amb marques grogues. En els passos més verticals trobarem cables que ens facilitaran la davallada.
Un cop a la collada ja podem desar els estris d’escalada ja que fins al refugi i punt de partida de la sortida ens resta un costerut camà de descens que acabarà deixant-nos un bon record en forma de tiretes a genolls i cames.
En definitiva, es tracta d’un recorregut variat, amb un ambient alpĂ fantĂ stic, exigent en quant al fĂsic i relativament senzill si estem avesats a fer crestes o escalar.
Dades tècniques:
Distà ncia: 8,3 quilòmetres.
Desnivell positiu: 1040 m.
Horari: entre 6 i 8 hores.
Material: a banda de l’equip habitual en una sortida d’alta muntanya, casc, talabard, encastadors variats (friends i tascons), quatre o cinc cintes exprés, corda de 60 m.