Estas en » Serra del CadĂ­ » Archivo de reseńas » » Caiac Per La Badia De Fornells
Kayak | Baleares - Menorca
Caiac per la badia de Fornells
Tipo de Entrada: RESEŃA | 1 visitas

Situada al nord de l’illa, la badia de Fornells és l’enclau més segur per a les embarcacions que, navegant per aquestes aigües, són sorpreses per la tramuntana. Rep el nom del poble de pescadors (desgraciadament, avui pocs en queden) situat a la costa de ponent. Les seves aigües són perfectes per a iniciar-se al caiac de mar per la seva tranquil•litat i seguretat. En dies de calma, les seves aigües ens recorden les d’un llac. Presentem un recorregut circular, que es pot fer de moltes maneres, segons el rumb que prenguem.


 

Es viver, el punt partida
 

Caseta de pescadors a la costa de ponent
 

La caseta de Miami
 


 

De sud cap al nord
 

Lloc de ses salines velles
 

Dificultat: fàcil. Cal estar en bona forma física i avesats a remar. Portar aigua, tovalloles i vitualles sòlides.

Millor hora per fer l’activitat: a primera hora del matí, quan encara no s’han aixecat vents, o al capvespre, a partir de les sis, quan els vents comencen a mancar.

Punt de sortida: al poble de Fornells, a la costa nord de l’illa, podem triar diversos punts per a embarcar-nos a la piragua. Nosaltres ho farem de la petita cala anomenada “Es viver”, nom que originà el viver de llagostes que hi havia antigament. La caleta està davant del restaurant “Sa nansa”; hi ha unes escales per davallar i una plataforma de fusta que ens aniran molt bé per a embarcar-nos i per, de retorn, treure la piragua. Tanmateix, podem aparcar a qualsevol punt del passeig marítim de Fornells, descarregar la piragua del cotxe i embarcar-nos, ja que tota la costa presenta aigües molt poc profundes i fons marí amb algues.

Recorregut per la badia: per a recórrer la badia, podem optar per moltes possibilitats; es tracta de fer una volta pel seu perímetre visitant les cales d’es cap des port i apropant-nos als illots illa de ses sargantanes i des raves. Nosaltres triem fer el recorregut pel litoral de ponent, el sud, el de llevant i, finalment, creuar la badia vers el punt de partida.

0.00 h: partim d’es viver en direcció sud, apartant-nos de la costa per passar a certa distància de la bocana del petit port de pescadors. Sobrepassat aquest, ens mantenim a certa distància de la costa, per esquivar els iots, les barquetes fondejades i els molls flotants que hi ha perpendiculars al passeig marítim. Al mes d’agost, es forma un veritable laberint d’embarcacions. Naveguem paral•lels al passeig marítim fins que arribem al final del poble, davant de l’escola de vela “Windsurf Fornells”. A continuació, a l’alçada de la urbanització “Ses Vinyes”, veurem una casa construïda ben damunt de la mar: Na Peu.

0.30 h: a certa distĂ ncia  de la costa,  evitem el moll de fusta del Club NĂ utic Fornells, ubicat a la urbanitzaciĂł  de “Ses Salines” i desprĂ©s de passar-lo podem posar proa ja directament cap al sud, vers un refugi de pescadors anomenat “sa caseta de Miami”, situada al bell mig del cap des port.

0.45 h: caseta de Miami. Un petit moll davant la caseta ens impedeix arribar-nos-hi. El fons marĂ­ Ă©s molt poc profund i cal anar alerta amb alguna llosa amagada entre la posidònia.  Seguim paral•lels a la costa sud per passar davant la punta de s’escorpetar i superada aquesta veurem un lloc (“caserĂ­o”) a la vorera de la mar: Ses Salines Noves. El nom li Ă©s donat per unes antigues salines actualment en desĂşs. A continuaciĂł, prenem rumb nord est per anar a cercar el litoral de llevant de la badia.

1.00 h.: Cala Blanca. Unes roques de granit blanc al voltant de la cala i altres dins de la mar donen a aquesta raconada un encant particular. Ens hi endinsem sense baixar la guàrdia, ja que sense adonar-nos ens podem quedar varats. En alguna zona no hi ha més que un pam d’aigua i ens veuríem obligats a davallar de la piragua per treure-la. Sortim de Cala Blanca i posem proa en direcció nord resseguint la costa de llevant. Convé apartar-nos una mica de la vorera per evitar els esculls.

1.15 h.: Arribem a l’entrada de Cala Rotja . Podem optar per entrar-hi i arribar-nos a la platjola (fons fangós) o travessar la cala i anar a cercar l’entrada de la propera cala, s’Era.

1.25 h.: S’Era. Tercera cala del litoral sud-est de la badia. MĂ©s profunda i ampla que Cala Rotja. Remem fins arribar al final. En la costa veurem “barraques” i barquetes fondejades de menorquins de la zona d’Es Mercadal. El terreny Ă©s particular i pertany al senyor del lloc de s’Albufera, igual que tota la zona de la Mola de Fornells.  Sortim de S’era i posem proa al nord. Davant nostre veurem els tres illots que hi ha a la badia: illa dels Porros, la mĂ©s petita, illa dels Ravells i illa de ses Sargantanes. Aquestes dues Ăşltimes separades per un estret passet que podem intentar passar. Cal mirar bĂ© el fons, ja que Ă©s poc profund i hi ha alguna llosa.

1.45 h: S’illa de ses Sargantanes Ă©s la mĂ©s gran de les tres. Al nord, hi ha un far i una fortificaciĂł construĂŻda pels anglesos l’any 1802. Malauradament, no es pot visitar perquè l’illa Ă©s privada i el seu propietari hi tĂ© un xalet com a  segona residència. La passarem per llevant deixant-la a bavor (esquerra) i ens dirigirem, seguint la costa,  a les dues Ăşltimes raconades de la badia: Cabra Celada i s’Arenalet, les Ăşniques que tenen platja i fons de sorra.

2.00 h:  DesprĂ©s de vorejar una entrada amb fons fangĂłs (Es pou de s’albufereta) passem prop d’una zona  d’esculls (Sa Punta Prima) i d’una altra entrada mĂ©s petita (Es forn) amb una petita platjola de macs; finalment, arribarem a  Cabra Celada. Estreta i recòndita cala de la costa de llevant. Els Ăşltims anys ha aparegut molta alga a la platja, per la qual cosa no estĂ  tant freqĂĽentada pels banyistes. Sortim de la cala i seguim en direcciĂł nord fins a arribar a s’Arenalet.

2.15 h: S’Arenalet: la platja és molt més oberta que l’anterior. És el lloc ideal on amorrar la piragua i delectar-nos amb un bon bany a les seves aigües clares i poc profundes. Ja només ens restarà creuar la badia d’est a oest per anar a cercar el nostre punt de partida. Si hem sortit d’es viver, remarem en direcció oest, una mica decantats cap al sud, ja que està gairebé al davant de s’Arenalet. Si hem partit del passeig marítim, haurem de remar en direcció sud més estona. Creuar la badia ens portarà uns deu minuts. Si ens queden forces, podem remar una miqueta més en direcció nord fins a arribar-nos a “Sa Coveta”, una entrada ja als peus de la Mola amb una petita balma.

Algunes recomanacions:

- Encara que la badia Ă©s tancada excepte pel nord, no ens hem de refiar de la seguretat aparent de les seves aigĂĽes. La tramuntana aixeca onades de fins a 2 metres o mĂ©s a l’hivern i de metre i mig a l’estiu, pel que Ă©s aconsellable no navegar-hi amb aquest vent. A l’estiu, l’embat de llevant i de sud  pot bufar amb força, fent el remar molt feixuc.

- Cal estar atent a les embarcacions petites i de gran potència que no solen respectar els petits navegants, passant a gran velocitat a prop dels piragüistes i aixecant grans rumbades.

- Podem llogar piragua o contractar una ruta guiada a dues empreses de Fornells: Katayac (tels: 626 486 426, catamarancharter.com ) i Dia Complet Aventura (tel: 609 670 996, diacomplert.com) , les dues ubicades al passeig marĂ­tim, a pocs metres de l’entrada del poble.

- A l’oficina de l’estació nàutica ens informaran de butlletí meteorològic actual i de la previsió per a l’endemà.

L’horari és aproximat i no es tenen en compte les parades per descansar o gaudir del
paisatge.




Ańadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario




Vista Previa



 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook