Estas en » Serra del Cadí » Archivo de reseñas » Alpinismo » Alphubel (4206 M.)
Alpinismo | Alpes - Valais
Alphubel (4206 m.)
Tipo de Entrada: RESEÑA | 4 Comentarios | 1 visitas

El Valais és el cantó de Suïssa que presenta un gran nombre de muntanyes de més de 4000 metres relativament assequibles i que, gràcies als remuntadorsi telefèrics, podem assolir en un sol dia. La vall de Saas en té catorze, dels quals els més freqüentats, tant per la seva accessibilitat com manca de dificultats, són els Weissmies (4017) i l'Allalinhorn (4027). La meva proposta és un cim que és molt menys concorregut que el seu veí Allalinhorn i que té una miqueta de tot: accés fàcil, grimpada aèria de III i travessa glaciar que pot ser complicada. O sigui, que no és el típic 4000 accessible a qualsevol.


 

Aresta, Alphubel i Mischabel
 

Feechopf i Alphubel des del cim de l
 

Allalinhorn des de l
 

Encarant l
 

Cim
 

Baixant per la glacera amb Tachshorn i Dom de Mischabel al fons
 

Accés

A la localitat de Visp, agafem la carretera que du a Zermatt i Saas-Fee. Després d'uns quilòmetres, arribem a una glorieta on deixem el trencall que mena a Zermatt i ens endinsem per la vall de Saas. A Saas-Grund, ens desviem cap a Saas-Fee. Arrribats a Saas-Fee, ens veurem obligats a deixar el cotxe a l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble (de pagament), ja que en aquesta localitat només hi poden circular uns cotxes elèctrics molt peculiars. El proper pas serà arribar a Mittelallalin (3500 mts.) amb el Metro Alpin. El juliol de 2010 calia accedir-hi des del telefèric de l'Alpin Express i fer transbord a Morenia (altres anys es feia des del remuntador de Felskinn); arribats a l’estació de Felskinn, agafarem el Metro Alpin, últim transport mecànic que ens deixarà a Mittelallalin. El preu és de 69 CHF, equivalent a 44,50 euros (anada i tornada). El mateix bitllet ens servirà per a la tornada des de l'estació de Längfluh (mapa de remuntadors i telefèrics de Saas-Fee).

Horari aproximat sense aturades: 4 h. de pujada i 2 hores de baixada. Afegiu-hi parades i cues per agafar remuntadors. El Metro Alpin obre a les 7 del matí però es fa una excepció per als alpinistes que a les 6.45 poden entrar per una porta lateral.

Desnivell acumulat: + 700 / - 1430

Material: grampons, piolet , bastons (opcional), arnés, 1 ó 2 cargols de glaç, corda, alguna baga i algún tascó o friend.

Ruta:

Arribats a Mittelallalin. seguim les pistes d’esquí (fins i tot en plena activitat a l’estiu ¡!) i la ruta normal de l’Allalinhorn fins al coll de Feejoch.

1h: Coll de Feejoch . Magnífic mirador de la vall de Saas i de la veïna de Zermatt. Incomparables vistes del Matterhorn, Rimpfischhorn, Liskamm, Càstor, Pòl•lux… Abandonem la ruta normal de l’Allalin (molt més transitada) i dirigim les nostres passes cap al sud oest, cap a l’aresta rocosa evident que uneix el coll de Feejoch amb el cim del Feechopf i l’Alphubel. Per afrontar l’aresta (II+/III) podem optar per fer-la amb grampons o sense, segons la quantitat de neu i glaç. En el meu cas, la vaig fer sense grampons ja que no hi havia gens de neu. L’aresta és molt aèria i exposada. L’escalada és curta i fàcil però hi ha un pati considerable a cada costat. Es pot assegurar bé amb la corda i podem protegir els passets més compromesos amb alguna cinta o encastador. Es pot fer bé en ensamble.

1h 45 h: Cim del Feechopf (3888). Superada l’aresta de roca arribem de nou a la zona de neu i glaç. Calcem altra vegada els grampons i fem un breu descens fins encarar la pujada final que la realitzarem per l’aresta de l'esquerra.

3 h. Ens trobarem en un petit coll al peu de la pala final. Comencem l’ascensió fent ziga-zagues fins que ens trobem amb el tram de glaç. Per fer aquests últims metres amb seguretat, ja que el glaç dur és present sota la petita capa de neu, es poden posar els cargols de glaç. Pujarem clavant les puntes dels grampons i amb piolet tracció.

3.30 h - 4 h. Superat el tram més vertical (30º ?) , arribarem a l’ampla cimera de l’Alphubel. El descens el farem encaminant-nos en direcció est anant a cercar la millor traça per la glacera i seracs. La ruta depèn en bona part de l’estat de les esquerdes. Cal informar-se abans de davallar per aquí si hi ha traça marcada pels guies, ja que en cas contrari ens podem trobar amb dificultats importants. En el meu cas, la traça era tan marcada que s’apreciava perfectament des del poble de Saas-Fee.

6 h. Després d’un descens que pot ser més o menys ràpid depenent de l’estat de les esquerdes de la glacera (entre 1 i 2 hores), arribarem a Längfluh, on podrem agafar el telefèric de retorn a Saas-Fee.

Dades d'interès:

Web de Saas-Fee: http://www.saas-fee.ch/en/welcome.cfm

Hi trobareu informació sobre allotjament, web cams, horaris dels telefèrics...

Moneda de Suïssa: franc suís. Normalment s'accepten euros però els conten com si fossin francs, o sigui que si paguem amb euros ens sortirà tot més car.

Companyia de guies: si no ho volem fer sols i no tenim companys, a Saas-Grund i a Saas-Fee hi ha companyia de guies.4 Comentarios
Enviado por Rapaz el Monday 19 de July de 2010

“Ei betriacum, que fort et vas a posar màquina!!!!Excel·lent piada, i millor ascensió. I jo aqui al despatx fotent-em les dents llargues de vore aquestes coses, jejejeje”
Enviado por Betriacum el Monday 19 de July de 2010

“Gràcies !!! la veritat és que pensava que aquest estiu no podria anar als Alps i al final no només hi he anat sinó que he fet dos cims , ja que per aclimatar primer vaig fer l'Allalinhorn. Weno, no et faig més dentetes que ja arribaran les vacances !!!Una abraçada”
Enviado por Lilisva el Saturday 7 de May de 2011

“HOLA BETRIACUM, NO TENDRAS POR AHI EL TRACK SALUDOS”
Enviado por Betriacum el Sunday 8 de May de 2011

“Buenas !pues no, no lo tengo. Si te interesa algun dato concreto no dudes en preguntar.SaludosMarià”


Añadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook