Estas en » Serra del Cadí » Archivo de reseñas » Kayak » Cavitats De La Costa Nord De Menorca
Kayak | Baleares - Menorca
Cavitats de la costa nord de Menorca
Tipo de Entrada: RESEÑA | 1 visitas

Recorregut en caiac de mar per les cavitats i balmes de la costa nord de Menorca, que es troben a llevant de la badia de Fornells.


 

Sa coveta
 

Na Ponsa, cap est de la badia
 

Es llamp i a l'esquerra la primera cavitat
 

Entrada de la primera cavitat
 

Interior de la primera cavitat
 

Entrada de la cova dels anglesos
 

Des de l'interior de l'última cavitat
 

Punt de partida: Platjola d’Es Viver , a Fornells

Sortim d’Es Viver i posem proa a nord, cap a la bocana de la badia de Fornells. Creuem la badia i ens dirigim cap a la primera de les cavitats que visitarem. Es troba en la costa de llevant de la badia i és ben visible des de qualsevol  punt de la costa de Fornells.  Es coneix amb el nom de Sa coveta i hi podem arribar en uns 10’. Més que una cova és una petita balma amb una entrada en forma de mitja circumferència.

Seguim remant per la costa de llevant de la badia fins arribar a sa bocana. Ens trobarem amb la punta o cap, anomenada “Na Ponsa” , que tanca la badia per la costa de llevant o est.  Passarem vorejant Na Ponsa  i posarem proa a llevant tot seguint els penya-segats  del nord. Després de passar Na Ponsa trobarem una entrada profunda i ampla amb un primer sortint i un escull punxegut al seu davant i més lluny la punta anomenada “Es Murters”. Posem proa en direcció als Murters, apropant-nos més o menys a la costa segons vulguem fer el trajecte més directe o no. Després dels Murters ens trobarem en una altra ampla entrada, encara més que l’anterior. La tanca a l’est la punta de Na Guillemassa, que queda un xic amagada a la nostra vista. En aquesta entrada, tota ella d’alts penya-segats,  hi trobarem les coves més visitades de la zona. Per trobar la primera, hem de prendre com a referència el punt en què el penya-segat queda interromput per una mena de vall que s’endinsa en terra: es tracta d’Es Llamp. Sembla talment com si un llamp hagués dividit la línia de la costa en dues parts. Després del llamp, veurem una petita entradeta encarada a nord-est; si ens apropem amb cura trobarem una recòndita coveta d’uns cinc metres de profunditat. Potser el més interessant i atractiu és que un cop a dins quedem del tot ocults de l’exterior i a més, podem veure’ns-hi perfectament gràcies a uns forats a la part superior que permeten l’entrada de llum.


La segona cova que visitarem és la més coneguda: la cova dels anglesos. La trobarem després de remar uns cinc minuts en direcció est i abans d’arribar al penyal que tanca aquesta gran entrada i ens impedeix de veure na Guillemassa. L’entrada i l’interior és molt més ample que l’anterior i no ofereix cap mena de dubte, tot i que, per estar orientada a llevant, no la veurem fins que hi estem al davant.
Seguim remant en direcció est i trobarem una gran balma, molt oberta, abans de passar la punta de na Guillemassa, senya clau per als pescadors de Fornells que calen ses xerxes per aquesta zona. Passada na Guillemassa, ens trobarem ara amb l’entrada d’una cova que no és marina, sinó terrestre. Es tracta de Na Cova Polida. Presenta una gran longitud i les seves laberíntiques galeries són plenes de belles estalactites i estalagmites. Però per visitar-la cal deixar la piragua i endinsar-s’hi a peu amb el material adequat.  No recomanem fer ni una cosa ni l’altra, ja que podríem perdre la piragua per un cop de mar i perdre’ns pel seu interior. Seguim remant en direcció est i ens trobem a uns cinc minuts l’última cavitat que visitarem. Té una gran entrada i és poc profunda però el soroll que fa la mar en el seu interior és realment colpidor. És degut a un forat pel que entra i surt aigua (bufador) i causa que el nivell del mar pugi i baixi notablement. Aquest serà el punt final del recorregut, tot i que si les condicions de la mar són bones i estem forts podem provar de seguir fins el cap de Pantiner, excursió que deixaré per a una altra ocasió. Ara toca tornar cap a Fornells i per fer-ho podem remar un xic allunyats de la costa i posar proa directa cap a les puntes de terra, sense recórrer tota la costa. De nou a la badia de Fornells, ens podem acostar a S’Arenalet, a la costa de llevant fer-hi una refrescant nedada.

Temps del recorregut sense comptar les aturades per visitar les cavitats:
 Coveta: 10’
Cova petita: 25’
Cova dels anglesos: 32’
Cova Polida: 38’
Retorn: 40’

Temps total (anar i tornar) remant, sense aturades: 1h 30’ més o menys, segons habilitat, condició física i estat de la mar.


Molt important: com més calma estigui la mar, molt millor per entrar a les cavitats. Recomanem sortir entre les 9 i 10 del matí i haver consultar prèviament la previsió meteorològica.  Absteniu-vos de sortir amb vent de tramuntana. Després d’una tramuntanada, encara que el dia sigui bo i la mar sembli calma podeu trobar mar de fons important, la qual cosa fa inestable l’entrada a les cavitats.
Añadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook